Belangrijke termen in de goudwereld

Heb je interesse om te beleggen in goud, maar wil je je kennis eerst vergroten? Informeer je dan over de belangrijkste termen die worden gebruikt in de goudwereld zodat je precies weet waar je aan begint.

Spotprijs

Als het gaat over de prijs waarop goud gebaseerd is, spreken we over de spotprijs. Deze prijs komt tot stand door de samenkomst van vraag en aanbod op de grote edelmetaalmarkten van de wereld. De grootste edelmetaalmarkten worden gehouden in Sydney, Zurich, Hong Kong, Londen, Sjanghai en New York.

Andere benamingen voor de spotprijs van goud zijn de dagprijs of de goudkoers. De term ‘spotprijs’ is afkomstig van het Engelse gezegde: ‘to buy on the spot’. Het gaat dan over de courante prijs van een grondstof. Tegen deze spotprijs kan het goud of de grondstof onmiddellijk geleverd worden.

Goudfutures

Goudfutures zijn een manier om in goud te beleggen. Zo kun je bijvoorbeeld een goudfuture-contract afsluiten. Dit zijn contracten met afspraken over een bepaalde hoeveelheid goud die tegen een vooraf bepaalde prijs gekocht of verkocht worden op een bepaalde datum.

Je kunt dus met een goudfuture inspelen op stijgingen en dalingen van de goudprijs. Deze manier van beleggen in goud is vooral interessant voor ervaren beleggers omdat er een hoog risico aan verbonden is. Wil je het risico wat beperken, kies dan voor goudtrackers, ETF’s of goudaandelen. Je kunt dan op de lange termijn profiteren van je rendement zonder al te grote risico’s te nemen. Mensen die snel veel geld willen vergaren, wagen zich vaak aan spellen zoals online roulette. Dit kan in je voordeel uitdraaien, maar je loopt ook wel een zeker risico om je inzet volledig te verliezen.

London Gold Fix

De London Gold Fix wordt gebruikt bij het bepalen van de goudprijs. De eerste fixing werd vastgelegd in 1919 op 18 shillings en 9 pence of 4,9375 Britse pond per troy ounce. Omdat fysieke goudtransacties niet kunnen plaatsvinden in enkele seconden of minuten is deze vorm van prijsbepaling nog steeds gangbaar. De fixing wordt vaak gebruikt door juweliers, banken en mijnbouwers om grote transacties te verrichten.

Er zijn vijf grote banken die de prijs bepalen. Dit gebeurt twee keer per dag via een telefonisch groepsgesprek. Er wordt eerst gekeken naar de wereld spotprijs en daarna naar de koopbehoefte en wat de verkoopbehoefte is bij de betrokken banken. Het hele proces wordt begeleid door een voorzitter van de London Bullion Market.