Do’s en don’ts: beleggen voor beginners

Beleggende beginners

Wanneer je bij Google ‘beginnen met b…’ intypt, is de eerste aanvulling van de zoekmachine ‘beleggen’. Iedere dag opnieuw zijn er mensen die willen beginnen met beleggen. Beginnen, maar waar? Het is ook niet niks, dat beleggen voor beginners.  Wat helpt is om ervaringen te delen. Het blijkt namelijk dat beginnende beleggers vaak dezelfde fouten maken. Daarom hier de zogeheten do’s en don’ts kort op een rijtje.

Do’s bij beleggen voor beginners

Zorg dat je je begrippen kent en weet waar je het over hebt. Gebruik Wikipedia, of Google, maakt niet uit, als je de wereld van beurzen en aandelen maar een klein beetje begrijpt, voor je erin duikt.

Zo voorkom je dat je per ongeluk op de verkeerde knoppen drukt, alleen omdat je wilde testen wat het betekende.

  1. Kies je aandelen op basis van verstand en niet op gevoel. Een klein voorbeeld: toen het sociale medium Facebook zijn beursgang maakte, waren de aandelen razend populair. Iedereen kenden Facebook, was lid en wilde deel uitmaken van dit project. Wat bleek? Helaas waren de aandelen lang niet zo veel waard als men had gedacht. Dikke pech, en veel verlies. Kijk dus naar de cijfers van bedrijven of van valuta, voor je erin investeert. Wees kritisch!
  2. Deel je ervaringen op fora. Misschien ben je dit helemaal niet gewend en moet je er in het begin erg aan wennen. Het helpt echter wel: zoals al eerder aangegeven maken beleggers vaak dezelfde fouten. Door ervaringen te delen wordt dit voorkomen. Bovendien is het vaak heel leuk om de anderen op het fora, die ook bezig zijn met beleggen, op de hoogte te stellen van de winst van de dag. (Of het verlies natuurlijk, wie weet kunnen ze dan nog troost bieden)

Don’ts bij beleggen voor beginners

  1. Eindeloos doorgaan. Stel jezelf een grens: hoeveel mag een aandeel me maximaal kosten? En hoeveel geld wil ik per dag/week/maand in mijn beleggingen stoppen? Bij sommige services bij wie je kunt beleggen is het mogelijk het maximale verlies per investering vast te stellen. Zo voorkom je dat de teller doorloopt en doorloopt en je enorm veel verlies maakt, omdat je bijvoorbeeld niet zat op te letten en daarom niet doorhad dat een aandeel verlies is gaan maken. Wanneer de ingestelde grens bereikt is, stop je namelijk automatisch met die aandelen.

Vaak kun je ook instellen wat de maximale winst is die je wil behalen. Dat klinkt gek, maar stel nou dat een aandeel stijgt en stijgt maar dan ineens keldert. Wanneer je de maximale winst instelt, zou je al gestopt zijn voor het kelderen en zou er dus niets aan de hand zijn.

  1. Neem het niet te serieus. Als het goed is dan hangt je inkomen niet af van die paar beleggingen die je op het punt staat te gaan doen. Natuurlijk moet je opletten, zodat je geen belangrijke veranderingen in de koersen mist, maar er zijn belangrijkere dingen. Verlies jezelf niet in beleggen zoals tieners zich kunnen verliezen in sociale media!