Handelsoorlog van de VS kan de goudprijs in 2019 weer boven de $1300 drijven

Analisten van de bank Merril Lynch stellen dat de goudprijs per troy ounce weer boven de 1300 dollar kan uitkomen in 2019. De analisten houden rekening met een verzwakking van de belangrijke Amerikaanse oorlog als gevolg van de handelsoorlog die president Trump op dit moment aan het voeren is. Dit heeft een effect op de goudprijs in 2019.
Goudprijs in 2019 en het begrotingstekort

Een gevolg van deze handelsoorlog is een groei in het begrotingstekort van de VS. Goud profiteert hiervan. Doordat het een veilige investering is zullen beleggers terugvallen op het investeren in goud. In het afgelopen jaar is de goudprijs behoorlijk gedaald. Tegenwoordig is goud zo’n 1200 dollar waard. Een stijging zit er dus weer in als gevolg van de economische keuzes van de Amerikaanse president.

Rusland en Goud

Naast de bovenstaande ontwikkelingen koopt Rusland ook veel goud in de laatste tijd. De regering in Moskou maakt zich zorgen over de sancties waar Trump mee dreigt. Volgens data van het IMF (internationaal monetair fonds) kocht Rusland zo’n 26.1 ton goud in met een slordige waarde van 856 miljoen euro. Dat brengt de reserves van Rusland in zijn totaliteit op 2.170 ton. Waarde: een grove 72 miljard euro.

Goud als veilige haven in onzekere tijden

Zowel de keuze van de Russen als de Amerikaanse beleggers voor goud is een logische. Goud wordt gezien als een ‘verzekeringspolis’ in onzekere tijden. De waarde van goud is enigszins stabiel en zal altijd waarde houden. Dit is ideaal wanneer er dus mogelijk sancties tegen een land worden ingevoerd.

Zelf investeren in Goud

Wanneer je zelf goud gaat kopen is het goed om de grotere krachten in de markt te analyseren. Hoe gedragen grootmachten zich op de goudmarkt? En wat zijn politieke signalen dat de goudprijs kan gaan stijgen of dalen? Voor nu is de verwachting dat de goudprijs in 2019 een stijging zal meemaken mede door sancties, onzekerheid en een stijging van de olieprijs. Benieuwd naar de actuele goudprijs van vandaag? Check dan de goudprijs grafiek.