Wat is een Turbo

De Turbo is een financieel instrument met een hefboomwerking. Een long turbo lijkt het meest op een futurecontract (FTI) met 2 out-of-the money put opties eronder ter afdekking van de risico’s. Turbo’s worden uitgegeven door ABN Amro. Er zijn twee soorten Turbo’s waarin u kunt handelen:

de Turbo Long Certificaten en
de Turbo Short Certificaten.

U kunt dus profiteren van zowel een stijgende als een dalende markt. Een Turbo combineert de voordelen maar niet de nadelen van een optie en een future. De Turbo kent GEEN margin, GEEN afloopdatum en erg belangrijk ten opzichte van gekochte opties GEEN tijden verwachtingswaarde. Omdat de ABN AMRO een stop loss niveau heeft ingebouwd loopt u nooit meer risico dan uw inleg, terwijl dit met marginproducten wel het geval kan zijn. Let wel, de Turbo heeft een ingebouwde stoploss, soms is het beter om vroeger je verlies af te kappen. Een korte uitschieter door het stop-lossniveau veroorzaakt onverbiddelijk een beëindigde positie.

Tegenover gekochte opties heeft de Turbo het voordeel dat hij geen tijdswaarde bevat. Je kan ook al de oude Grieken in de kast laten zitten. Financieringsniveau, ratio, hefboom en stoploss-niveau zijn de termen waarop je jouw keuze van een Turbo baseert.

Er is nog een factor waar je rekening moet mee houden. Hoewel er geen echte tijdswaarde in een Turbo zit, financiert ABN-Amro een deel van de Turbo voor jou(tegen financieringsrente). Bij een long-positie zal je merken dat je Turbo, bij een gelijkblijvende koers van de onderliggende waarde, toch daalt in waarde met een evenzo toegenomen stoploss. Het omgekeerde geldt voor een short-positie. Deze Turbo neemt in waarde toe, zelfs al doet de onderliggende waarde niets. Toch belangrijk om te weten.

*Turbo’s op industriële metalen hebben als uniek kenmerk dat als referentie voor het stop loss-niveau slechts gekeken wordt naar de koers op één moment van de dag. Dit is de koers die tot stand komt aan het einde van de vloerhandel om 18:00 uur (Nederlandse tijd). Het stop loss-niveau kan dus maar eenmaal per dag worden bereikt, na sluiting van Euronext Amsterdam